Kvalitné ružové vína

Růžové víno, elegantní spojení mezi červeným a bílým, se vyrábí z modrých hroznů. Svou charakteristickou barvu získává krátkým kontaktem se slupkami, obvykle v délce od několika hodin až po několik dní. Tento proces, známý jako macerace, umožňuje extrakci jemných pigmentů a ovocných aromat, které definují jeho svěží charakter.
Růžové víno může být suché, polosuché nebo sladké, s chutěmi od jahod a malin po citrusy a květiny. Díky jemným tříslovinám se skvěle hodí k celé řadě pokrmů – od lehkých salátů a mořských plodů až po pikantní asijskou kuchyni.

Kromě růžových vín nabízíme také nízkohistaminová a veganská vína, bílá vína či širokou škálu dalších – od červených až po speciální vína. Tato rozmanitost zajišťuje, že si každý milovník kvalitního vína najde to pravé pro každou příležitost.

Výroba růžového vína

Krátká macerace
Nejběžnější metodou výroby je krátký kontakt šťávy z modrého hrozna se slupkami. Délka macerace (od několika hodin do několika dnů) ovlivňuje barvu a chuť vína – od jemné růžové po sytější odstíny.

Metoda Saignée (odkrvování)
Během počátečních fází fermentace červeného vína se část růžové šťávy oddělí a samostatně fermentuje. Výsledkem je růžové víno s intenzivnějším aromatem a plnějším tělem.

Přímé lisování (Vin Gris)
Při této metodě se hrozny ihned lisují, čímž se minimalizuje kontakt se slupkami. Výsledkem je světlé růžové víno s lehkým tělem a jemnými ovocnými tóny.

Výjimka: míchání při výrobě šumivých vín
Při výrobě šumivých vín (zejména v oblasti Champagne) se může použít míchání bílého a červeného vína – běžná metoda k dosažení růžového odstínu.

Růžové víno patří mezi nejstarší typy vín a jeho kořeny sahají až do starověku. Provence v jižní Francii je považována za historické centrum růžového vína a proslavila se kvalitními suchými víny. Mezi další významné regiony, kde se růžové víno vyrábí, patří Tavel, údolí Loiry, Rioja, Navarra nebo Toskánsko.

Styly růžového vína podle sladkosti

  • Suché – nejčastěji preferovaný styl.

  • Polosuché a sladké – příklady zahrnují White Zinfandel nebo Pink Moscato.

Oblíbené odrůdy hroznů pro růžové víno

  • Grenache – svěží vína s tóny jahod a malin.

  • Pinot Noir – elegantní vína s nádechem třešní a jahod.

  • Syrah – suchá vína s kořenitými tóny oliv a tmavého ovoce.

  • Sangiovese – ovocné tóny třešní a švestek.

  • Mourvèdre – plnější vína s chutí červeného ovoce, kouře a koření.

Servírování a párování růžového vína

Optimální teplota podávání růžového vína je mezi 7–13 °C.

  • Lehčí růžová vína jsou ideální k salátům, mořským plodům nebo grilované zelenině.

  • Plnější růžová vína skvěle doplní grilované maso nebo pikantní pokrmy.

  • Sladší vína se skvěle hodí k jídlům s barbecue omáčkou.

Skladování a spotřeba růžového vína

Růžové víno je nejlepší konzumovat mladé, ideálně do dvou let od sklizně.
Skladujte ho na chladném a tmavém místě při teplotě 7–18 °C.
Otevřenou láhev doporučujeme uchovávat v lednici a spotřebovat do 3–5 dní.

Stránka 1 z 2 - 51 položek celkem
Rosé et Or Provence
0.75L Francie Růžové
787 Kč

2023 Minuty

16207
Pinot Noir Rosé
Německo
358 Kč

2022 Von Winning

13104
Vitalité Rosé
264 Kč

2023 Frtus Winery

5132
Frankovka modrá Rosé - GH River 5478
Frankovka modrá Rosé
406 Kč

2023 Világi Winery

6204
Cabernet Sauvignon Rosé D.S.C.
276 Kč

2023 Vins Winery

5645
Cabernet Sauvignon Rosé
312 Kč

2022 Mrva a Stanko

5114
Rosé Provence Magnum 1,5l
Francie
1 218 Kč

2023 Chateau La...

16405
Frankovka modrá Rosé CLASSIC
0.75L
185 Kč

2023 Nichta

5850
Spatburgunder Rosé
0.75L Německo
332 Kč

2023 Joachim Flick

13024
Cabernet Syrah Rosé
0.75L Slovensko Růžové
279 Kč
310 Kč (–10 %)

2022 Mrva a Stanko

5122
Zweigeltrebe Rosé
Nízkohistamínové 0.75L Slovensko Růžové
219 Kč

2023 Pivnica Radošina

6138
Cabernet Sauvignon Rosé CLASSIC
0.75L Slovensko Růžové
216 Kč

2023 Nichta

6151
Tri Ruže Rosé
0.75L Slovensko Růžové
233 Kč

2023 Velkeer

6297
Negroamaro Rosato IGT
Itálie 0.75L Růžové
357 Kč

2022 Masseria Capoforte

150967
Yamilé
0.75L Nealkoholické
541 Kč

Muri

12703
Cabernet Sauvignon Rosé
Slovensko Růžové
312 Kč

2022 Fondrk Vinárstvo

6634
Rosamara Chiaretto
Itálie 0.75L Růžové
490 Kč

2023 Costaripa

150861
Le Reve
0.75L Francie Růžové
886 Kč

2022 Chateau Teyssier

16538
Rosé Provence Magnum 1,5l
Francie Růžové
1 206 Kč

2022 Chateau La...

16276
Rosé Provence
0.75L Francie Růžové
640 Kč

2023 Chateau La...

16274
Rosé Provence
0.75L Francie Růžové
431 Kč

2023 Chateau Lauzade

16273
Cabernet Sauvignon Rosé
0.75L Slovensko Růžové
232 Kč
258 Kč (–10 %)

2022 Viajur

6412
Minuty 281
0.75L Francie Růžové
1 624 Kč

2023 Minuty

16499
Pitt nat Brut Nature Rosé BIO
0.75L Rakousko Růžové
490 Kč
701 Kč (–30 %)

2022 Pittnauer

18105
Cabernet Franc Rosé Sunset plsu
0.75L Slovensko Růžové
300 Kč

2023 Tajna Vineyards...

6308
Rosato IGT
Itálie 0.75L Růžové
332 Kč

2022 Zorzettig

150418
ROCK Angel Rosé
0.75L Francie Růžové
935 Kč

2022 Chateau d'Esclans

16020
Nahoru
Další produkty

Výroba růžového vína

Krátká macerace
Nejběžnější metodou výroby je krátký kontakt šťávy z modrého hrozna se slupkami. Délka macerace (od několika hodin do několika dnů) ovlivňuje barvu a chuť vína – od jemné růžové po sytější odstíny.

Metoda Saignée (odkrvování)
Během počátečních fází fermentace červeného vína se část růžové šťávy oddělí a samostatně fermentuje. Výsledkem je růžové víno s intenzivnějším aromatem a plnějším tělem.

Přímé lisování (Vin Gris)
Při této metodě se hrozny ihned lisují, čímž se minimalizuje kontakt se slupkami. Výsledkem je světlé růžové víno s lehkým tělem a jemnými ovocnými tóny.

Výjimka: míchání při výrobě šumivých vín
Při výrobě šumivých vín (zejména v oblasti Champagne) se může použít míchání bílého a červeného vína – běžná metoda k dosažení růžového odstínu.

Růžové víno patří mezi nejstarší typy vín a jeho kořeny sahají až do starověku. Provence v jižní Francii je považována za historické centrum růžového vína a proslavila se kvalitními suchými víny. Mezi další významné regiony, kde se růžové víno vyrábí, patří Tavel, údolí Loiry, Rioja, Navarra nebo Toskánsko.

Styly růžového vína podle sladkosti

  • Suché – nejčastěji preferovaný styl.

  • Polosuché a sladké – příklady zahrnují White Zinfandel nebo Pink Moscato.

Oblíbené odrůdy hroznů pro růžové víno

  • Grenache – svěží vína s tóny jahod a malin.

  • Pinot Noir – elegantní vína s nádechem třešní a jahod.

  • Syrah – suchá vína s kořenitými tóny oliv a tmavého ovoce.

  • Sangiovese – ovocné tóny třešní a švestek.

  • Mourvèdre – plnější vína s chutí červeného ovoce, kouře a koření.

Servírování a párování růžového vína

Optimální teplota podávání růžového vína je mezi 7–13 °C.

  • Lehčí růžová vína jsou ideální k salátům, mořským plodům nebo grilované zelenině.

  • Plnější růžová vína skvěle doplní grilované maso nebo pikantní pokrmy.

  • Sladší vína se skvěle hodí k jídlům s barbecue omáčkou.

Skladování a spotřeba růžového vína

Růžové víno je nejlepší konzumovat mladé, ideálně do dvou let od sklizně.
Skladujte ho na chladném a tmavém místě při teplotě 7–18 °C.
Otevřenou láhev doporučujeme uchovávat v lednici a spotřebovat do 3–5 dní.